Grupa IV Ekodzieciaki

Propozycje prac plastyczno-technicznych

Pierwszym tematem będą zwiastujące wiosnę BAZIE. Przez moment chciałam zamieścić zdjęcia przykładowych prac, lecz po namyśle uznałam, że tego nie zrobię ;) Ciekawa jestem co wyobraźnia podpowie dzieciom. Prośba tylko o to, aby na wstępie pokazać maluchom gałązkę z baziami, pozwolić jej dotknąć a kto ma lupę może prowadzić obserwację z jej użyciem. Gdy nie ma możliwości oglądania naturlanej gałązki pozostają zdjęcia (załączone w galerii poniżej).

Bazie możemy wykonać z następująch rzeczy:

1. Gałązek, brązowej bibuły, waty, kleju i taśmy.

2. Wykleić  ilustrację plasteliną, watą (w załączniku do pobrania na dole).

3. Pokolorować kredkami lub pomalować farbami (można także palcem).

4. Wg pomysłu dziecka.

Drugim tematem będą PISANKI. Polecam wykonanie barwnych jajek w stylu EKO. Poniżej zamieszczam przepisy na naturalne barwniki do jaj.

Pamiętajmy, że kolor skorupki jajka wpływa na ostateczny kolor. Można używać kilku odceni i poźniej porównać efekt.

Cebula –  to najpopularniejszy sposób, z którego chętnie korzystały nasze babcie. Wykorzystujemy łuski cebuli - zabarwiają jajka na złoto-brązowy kolor. Jajka wkładamy do zimnej wody z cebulą i gotujemy. Do wywaru można dodać też łyżkę octu, który utwala uzyskany kolor. Możemy wykorzystać także czerwoną cebulę.

Kurkuma, carry – przyprawy te zabarwią jajka na złoty kolor. Na litr wody wsypujemy 3 łyżeczki kurkumy, 2 łyżki soli i 2 łyżki octu. Wcześniej ugotowane jajka wkładamy do wywaru i pozostawiamy tak na około 3 godziny a nawet dłużej. 

Buraki – zabarwią jajka na różowo-fioletowy kolor. 2 buraki kroimy w plastry i zalewamy litrem wody z dodatkiem 3 łyżek octu i 2 łyżek soli. Do wywaru wkładamy surowe jajka i gotujemy. Jajka po ugotowaniu mogą "poleżeć" jeszcze w wywarze.

Czerwona kapusta -zabarwi jajka na kolor niebieski lub fioletowy. 1 małą główkę kapusty kroimy i zalewamy wodą, gotujemy około 30 minut. Wywar odcedzamy, dodajemy 3 łyżki octu i 1 łyżkę soli, wkładamy do niego ugotowane jajka – w zależności od tego, jak długo będą „leżakować”, to kolor będzie bardziej intensywny.

Marchew i dynia - zabarwiają jajka ma pomarańczowo. Aby uzyskać tę barw, jajka należy ugotować w wywarze z któregoś z tych warzyw (z dodatkiem łyżki octu) - ścieramy je na tarce, gotujemy razem z jajkami.

Szpinak - zabarwi jajka na zielono. Ze świeżego, posiekanego szpinaku gotujemy wywar - dodajemy też 2 łyżki octu. Później wkładamy do niego ugotowane już jajka, które pozostają w wywarze aż nabiorą odpowiedniego koloru.

Na koniec jajka warto natrzeć odrobiną oleju, będą wtedy pięknie błyszczały!

W załączniku jest plik, który zawiera pisanki do wyklejenia plasteliną, malowania lub kolorowania.

Bazie 1Bazie 2Bazie 3
  • Data aktualizacji: 2020-04-09 13:44
  • |
  • Licznik odwiedzin: 740 712